Πολύ συχνά βλέπουμε φωτογραφίες μας που ενώ τις έχουμε βγάλει σωστά και με ακριβές μηχανές, όταν τις ανεβάζουμε στο ίντερνετ να μην είναι τόσο καλές όσο όταν τις βλέπαμε στον υπολογιστή μας ή όταν τις επεξεργαζόμασταν σε κάποιο πρόγραμμα. 'Αλλες φορές τα χρώματα δείχνουν ξεπλυμένα, ή η φωτογραφία φαίνεται θολή, ή ακόμα να χρειάζεται πολύ χρόνο για να φορτώσει όταν ανοίγουμε το site μας. Όλα αυτά είναι προβλήματα που μπορεί να προκύψουν επειδή δεν προετοιμάσαμε τη φωτογραφία μας πριν την ανεβάσουμε στο ίντερνετ.
Σε αυτό το ποστ θα πούμε για δυο απλές ρυθμίσεις έτσι ώστε να έχουμε το καλύτερο αποτέλεσμα.
Τι μέγεθος πρέπει να έχει η φωτογραφία τελικά;
Το μέγεθος μετράει σχεδόν σε ό,τι κι αν κάνουμε και η φωτογραφία δεν θα μπορούσε να αποτελεί εξαίρεση. Οι φωτογραφικές μηχανές σήμερα, ακόμα και τα κινητά τηλέφωνα έχουν τη δυνατότητα να βγάζουν φωτογραφίες πολύ υψηλής ανάλυσης και αυτό είναι ένα μεγάλο πλεονέκτημα που μας παρέχει η τεχνολογία. Όταν πρόκειται να επεξεργαστούμε μια εικόνα θέλουμε τη μεγαλύτερη ανάλυση που θα μπορούσαμε να έχουμε γιατί αυτό μας επιτρέπει να κάνουμε αλλαγές χωρίς να έχουμε απώλεια από την ποιότητα της φωτογραφίας μας. Όταν όμως πρόκειται να ανεβάσουμε την εικόνα αυτή στο ίντερνετ το μέγεθος είναι πρόβλημα γιατί όσο μεγαλύτερη είναι σε μέγεθος η εικόνα μας τόσο περισσότερο χρόνο θα θέλει για να φορτώσει η σελίδα μας και κανείς δεν θέλει να είναι το site του αργό. Πρέπει λοιπόν, είτε επεξεργαστούμε τις εικόνες μας είτε όχι να χαμηλώσουμε την ανάλυσή τους.
Φυσικά πολλές από τις σελίδες που ανεβάζουμε φωτογραφίες, για την ακρίβεια οι περισσότερες όπως το Facebook, Instagram κ.α. έχουν ενσωματωμένα προγράμματα και κάνουν αυτή τη συμπίεση για εμάς χωρίς καν εμείς να το ξέρουμε. Έτσι ακόμα κι αν προσπαθήσετε να ανεβάσετε μια φωτογραφία που είναι 20 megabyte για παράδειγμα, τα site αυτά θα την συμπιέσουν με σκοπό να παραμείνει η σελίδα γρήγορη.
Γιατί τότε να μπούμε στη διαδικασία να το κάνουμε εμείς; Είναι μια λογική ερώτηση.
Όταν ανεβάζουμε μια εικόνα από τις διακοπές μας δεν υπάρχει κανένας λόγος να το κάνουμε. Όταν όμως μιλάμε για product photo με τις οποίες θέλουμε να προβάλουμε τα προϊόντα και την επιχείρησή μας μέσα από σελίδες όπως το fakebook,Instagram,Pinterest κ.α. τότε υπάρχει λόγος γιατί αν αφήσουμε τις σελίδες αυτές να το κάνουν τότε θα συμπιέσουν τις φωτογραφίες μας δίνοντας βαρύτητα στο να παραμείνει γρήγορο το site και σε δεύτερη μοίρα θα έρθει η ποιότητα της φωτογραφίας μας. Αν όμως έχουμε κάνει εμείς τη συμπίεση, προσέχοντας πάντα να μη χάσει σε ποιότητα η εικόνα τότε το site θα παραμείνει γρήγορο και η φωτογραφία των προϊόντων μας άψογη και σωστή στα μάτια των θεατών μας.
Υπάρχουν διάφοροι τρόποι και διάφορα προγράμματα που μπορούν να κάνουν τη βέλτιστη συμπίεση των φωτογραφιών μας και τα περισσότερα από αυτά μπορούν να το κάνουν σε πολλές φωτογραφίες ταυτόχρονα εξοικονομώντας μας χρόνο και κόπο. Για να κρατήσουμε όμως αυτό το ποστ απλό δεν θα μπούμε σε τεχνικές λεπτομέρειες και ορολογίες γύρο από τις παραμέτρους συμπίεσης και τις διάφορες μορφές αρχείων αλλά θα σας δώσουμε κάποιες απλές ρυθμίσεις έτσι ώστε να έχετε άψογα αποτελέσματα.
Οι ασφαλείς ρυθμίσεις που μπορείτε να κάνετε κατά την συμπίεση των φωτογραφιών σας είναι 2600 pixel για τη μεγαλύτερη πλευρά και 72 dpi για την ανάλυσή της. Με αυτές τις διαστάσεις έχουμε πολύ καλή ποιότητα εικόνας και μικρό μέγεθος αρχείου.
Το κομμάτι της συμπίεσης των φωτογραφιών είναι αρκετά μεγάλο και επειδή όπως πάντα προσπαθούμε να κρατάμε τα ποστ σύντομα και απλά, θα μείνουμε σε αυτά για την ώρα.
Αν όμως κάποιος θέλει περισσότερες πληροφορίες ή διευκρινίσεις ή ακόμα και καθοδήγηση βήμα προς βήμα πως να κάνει τις φωτογραφίες του, μπορεί να μας γράψει στα σχόλια ή να στείλει μήνυμα στη σελίδα μας.
Μέχρι το επόμενο ποστ, μη σταματάτε να φωτογραφίζετε!
Comments