top of page
Αναζήτηση

5 Δωρεάν προγράμματα επεξεργασίας φωτογραφίας.

Οι φωτογραφικές μηχανές σήμερα είναι τόσο εξελιγμένες που κάνουν σχεδόν τα πάντα για εμάς. Διαθέτουν ακόμα και λογισμικό για να κάνουν αυτόματα επεξεργασία στις φωτογραφίες αμέσως μετά τη λήψη τους. Αυτό μας δείχνει ότι μια φωτογραφία όσο πετυχημένη κι αν είναι χρειάζεται επεξεργασία για να είναι ολοκληρωμένο το αποτέλεσμα. Επειδή όμως εμείς είμαστε αυτοί που ξέρουν καλύτερα ποιες είναι οι επεμβάσεις που χρειάζεται η φωτογραφία μας, καλό είναι να κάνουμε εμείς την επεξεργασία σε κάποιο από τα πολλά προγράμματα που υπάρχουν στη διάθεσή μας για να έχουμε τον απόλυτο έλεγχο. Ειδικά όταν μιλάμε για φωτογράφιση προϊόντων είναι βασικό να μπορούμε να επεξεργαστούμε συγκεκριμένα τμήματα και χρώματα της φωτογραφίας.

Τα δυσάρεστα νέα είναι ότι συνήθως αυτά τα προγράμματα κοστίζουν αρκετά και απαιτούν χρόνια για την εκμάθηση τους. Τα καλά νέα είναι ότι υπάρχουν και δωρεάν εκδόσεις πολλών προγραμμάτων που απευθύνονται σε ανθρώπους που θέλουν κάποια βασικά εργαλεία επεξεργασίας για να βελτιώσουν τις φωτογραφίες τους και μάλιστα με ένα τρόπο που δεν χρειάζεται να έχεις σπουδάσει γραφιστική για να δουλέψεις το πρόγραμμα. Θα δούμε λοιπόν μερικά από αυτά τα προγράμματα και εσείς επιλέξτε αυτό που σας ταιριάζει περισσότερο.


Adobe Photoshop express


Η κορυφή όλων των προγραμμάτων επεξεργασίας εικόνας είναι φυσικά το photoshop. Επειδή όμως είναι ένα πρόγραμμα που κοστίζει και απαιτεί αρκετό χρόνο για να το μάθει κανείς, η adobe αποφάσισε να βγάλει μια έκδοση με λιγότερες λειτουργίες η οποία απευθύνεται σε αρχάριους χρήστες αλλά και σε όσους θέλουν να κάνουν βασικές διορθώσεις εύκολα, γρήγορα και μάλιστα από το κινητό τους. Με το adobe photoshop express έχουμε πρόσβαση σε πολύ σημαντικές βελτιώσεις όπως η αντίθεση, ο κορεσμός των χρωμάτων, η προοπτική και φωτεινότητα. Μπορεί τα εργαλεία να είναι πολύ λιγότερα από το κανονικό photoshop αλλά όσα κάνει το photoshop express τα κάνει με επαγγελματικό τρόπο και το αποτέλεσμα είναι πραγματικά πολύ καλό. Και όλα αυτά από το κινητό σου. Μπορείς να επεξεργαστείς εικόνες που βρίσκονται στο κινητό σου, στο drobox, στο Facebook, ή στο Google Photos.

Μπορείς να βρεις και να κατεβάσεις δωρεάν το photoshop express στο google play store.


GIMP

Το GIMP θεωρείται από πολλούς ένα από τα καλύτερα προγράμματα επεξεργασίας και όχι άδικα. Περιλαμβάνει βασικά εργαλεία αλλά και κάποια πιο εξειδικευμένα που θα βοηθήσουν ακόμα και πιο προχωρημένους χρήστες όπως layer masks, curves, resizing, face swap. Το interface του είναι απόλυτα παραμετροποιήσιμο κάνοντάς το ακόμα πιο φιλικό προς το χρήστη και σε συνδυασμό με τα πάρα πολλά δωρεάν Plugin είναι σίγουρα ένας μεγάλος ανταγωνιστής του photoshop. Το GIPM είναι ένα ανοιχτού κώδικα πρόγραμμα με μια μεγάλη κοινότητα ανθρώπων οι οποίοι ασχολούνται με την αναβάθμισή του έτσι ώστε όλοι οι χρήστες να μπορούν να το χρησιμοποιούν δωρεάν. Τέλος, μπορείς να το εγκαταστήσεις μόνο σε ηλεκτρονικό υπολογιστή και κάνει για όλα τα λειτουργικά (windows, OS X, Linux).

Μπορείτε να το κατεβάσετε από την επίσημη σελίδα του εδώ https://www.gimp.org/


Paint.Net

Το Pint.Net είναι ένα πρόγραμμα που δεν είναι και τόσο γνωστό στην Ελλάδα. Αρχικά δημιουργήθηκε για να αντικαταστήσει το Microsoft Paint αλλά κατέληξε να είναι ένα αυτόνομο πρόγραμμα επεξεργασίας εικόνας για όσους ψάχνουν ένα εύκολο στη χρήση αλλά ταυτόχρονα υψηλής ποιότητας αποτέλεσμα. Το interface του είναι απλό και ξεκάθαρο κάνοντας εύκολο το χειρισμό του από κάποιον που το ανοίγει πρώτη φορά και δεν θέλει να περάσει μέρες ή ώρες μαθαίνοντας ένα πρόγραμμα. Υπάρχουν και εδώ οι βασικές λειτουργίες για να επεξεργαστείς τις εικόνες σου όπως φωτεινότητα, αντίθεση, hue, curves, levels, layers, gradient και άπειρα βήματα προς τα πίσω σε περίπτωση που δεν σου άρεσαν οι αλλαγές που έκανες στην φωτογραφία σου. Πολύ βασικό επίσης είναι η υποστήριξη Plugin τα οποία αναπτύσσονται συνεχώς μιας και υπάρχει ένας μεγάλος αριθμός προγραμματιστών στο forum που ασχολούνται με αυτά. Το Paint.Net είναι ένα πρόγραμμα μόνο για ηλεκτρονικούς υπολογιστές και μόνο για λειτουργικό windows.

Βρείτε το στην επίσημη ιστοσελίδα του https://www.getpaint.net/



Pixlr E

Το Pixlr E είναι ένα online πρόγραμμα επεξεργασίας εικόνας και οι δυνατότητές του μπορούν να συγκριθούν με κανονικά προγράμματα που εγκαθιστούμε στον υπολογιστή μας. Το interface του μοιάζει πολύ με του adobe και είναι για πιο εξοικειωμένους χρήστες που έχουν κάποια εμπειρία από προγράμματα επεξεργασίας. Παρ’ όλα αυτά αν ασχοληθείς να μάθεις λίγο πώς δουλεύει θα μπορείς να κάνεις λεπτομερείς διορθώσεις αλλά και χρωματικές επεμβάσεις με ακρίβεια στις φωτογραφίες σου

Επεξεργαστείτε τις φωτογραφίες σας online στην σελίδα του Pixlr E https://pixlr.com/gr/e/


Fotor

Το fotor προσφέρει πολλά από τα βασικά εργαλεία όπως η φωτεινότητα και ο κορεσμός μέχρι πιο σύνθετα και πολύπλοκα όπως το άσπρισμα των δοντιών. Διαθέτει επίσης πολλά εφέ, φίλτρα, πλαίσια, αυτοκόλλητα και επιλογές κειμένου, κάτι που είναι πολύ χρήσιμο για τις φωτογραφίες που ανεβάζουμε στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Μια άλλη λειτουργία του είναι η δημιουργία κολάζ, μπορεί να μην έχει να κάνει με επεξεργασία, έχει όμως να κάνει με παρουσίαση που είναι επίσης σημαντική. Οι κατηγορίες και τα template που θα βρεις για το κολάζ είναι πάρα πολλά και σίγουρα θα καλύψουν κάθε γούστο. Σε γενικές γραμμές το fotor είναι περισσότερο ένα πρόγραμμα βελτίωσης των φωτογραφιών μας και όχι τόσο για την επεξεργασία τους. Στα θετικά του είναι και η δυνατότητα εφαρμογής ενός template μαζικά σε πολλές φωτογραφίες ταυτόχρονα αντί να χρειάζεται να το κάνεις σε κάθε μια ξεχωριστά.

Θα βρείτε το Fotor στην σελίδα https://www.fotor.com/


Αυτά φυσικά είναι μόνο μερικά από τα δωρεάν προγράμματα επεξεργασίας εικόνας που μπορεί να βρει κανείς στο ίντερνετ. Υπάρχουν πάρα πολλές εφαρμογές για κινητά, τάμπλετ και ηλεκτρονικούς υπολογιστές καθώς και για κάθε χρήστη, αρχάριο ή προχωρημένο.

Αν έχετε βρει κάποιο άλλο που σας άρεσε μοιραστείτε το μαζί μας στα σχόλια και γράψτε μας τις εντυπώσεις σας

Μέχρι το επόμενο ποστ, Συνεχίστε να φωτογραφίζετε!

2.205 Προβολές1 Σχόλιο

Πρόσφατες αναρτήσεις

Εμφάνιση όλων
bottom of page