top of page
Αναζήτηση

Πως να φωτογραφίζεις καλύτερα τα προϊόντα σου



Απλές συμβουλές που μπορεί να κάνουν τις φωτογραφίες σου πολύ καλύτερες και τα προϊόντα σου πιο θελκτικά.

Στην φωτογράφιση προϊόντων υπάρχουν κάποιοι βασικοί κανόνες που ισχύουν είτε είσαι έμπειρος φωτογράφος είτε ξεκινάς τώρα θέλοντας να φτιάξεις το eshop σου.

Κατάλληλα φώτα.

Σε μια φωτογραφία το φως είναι το κλειδί. Είναι αυτό που θα κάνει το προϊόν σου να ξεχωρίσει και θα κάνει την εικόνα σου ευχάριστη στο μάτι του θεατή. Κανείς δεν θέλει να βλέπει φωτογραφίες σκοτεινές και να προσπαθεί να καταλάβει τι είναι αυτό που βλέπει. Μη ξεχνάτε ότι μιλάμε για προϊόν σε κάποιο eshop που σημαίνει ότι ο επισκέπτης της σελίδας μας ενδιαφέρεται να το αγοράσει και το τελευταίο που θέλει είναι να έχει αμφιβολίες επειδή η εικόνα του προϊόντος που βλέπει είναι σκοτεινή ή με κακό φωτισμό.

Οι επιλογές που έχουμε σχετικά με τα φώτα είναι πάρα πολλές όμως σε αυτό το ποστ θα μιλήσουμε πιο γενικά για λάθη που μπορούμε να αποφύγουμε σχετικά με το φωτισμό. Σίγουρα τα επαγγελματικά φλας θα ήταν μια πολύ καλή επιλογή όμως για τώρα θα υποθέσουμε ότι έχουμε στη διάθεσή μας απλά φωτιστικά που έχουμε λίγο πολύ όλοι στο σπίτι μας.

Αρχικά να θυμάστε ότι χρειαζόμαστε αρκετό φως, όσο περισσότερο τόσο καλύτερα. Αν το φως δεν επαρκεί και προσπαθούμε να αυξήσουμε τη φωτεινότητα της φωτογραφίας με άλλα μέσα όπως το ISO ή κάποιο πρόγραμμα επεξεργασίας στον υπολογιστή το αποτέλεσμα θα είναι πάντα κακής ποιότητας με συνέπεια να υποβιβάζουμε το ίδιο το προϊόν μας.

Αν χρησιμοποιήσετε περισσότερα από ένα φώτα προσέξτε να είναι ίδιας θερμοκρασίας χρώματος το φως που εκπέμπουν. Θα έχετε προσέξει ότι κάποιες λάμπες βγάζουν «θερμό» και κάποιες πιο «ψυχρό» φως. Καλό είναι λοιπόν να φωτίσετε το προϊόν σας είτε μόνο με το ένα είτε μόνο με το άλλο, διαφορετικά τα χρώματα στη φωτογραφία σας θα δείχνουν παράξενα και μπερδεμένα σε σχέση με το πως δείχνει το προϊόν σας στην πραγματικότητα. Στην product photo πιο σωστά αποδίδει ο ψυχρός φωτισμός.

Χρησιμοποιήστε τρίποδο.

Το τρίποδο είναι ίσως από τα πιο βασικά εργαλεία σε μια φωτογράφιση προϊόντων. Ακόμα και ένα απλό τρίποδο θα αλλάξει τα πάντα στις φωτογραφίες σας προς το καλύτερο. Θα υπάρχει ομοιομορφία στις εικόνες σας μιας και η απόσταση της κάμερας αλλά και η γωνία λήψης θα είναι πάντα ίδια από προϊόν σε προϊόν. Πολύ βασικό πλεονέκτημα φωτογραφίζοντας με τρίποδο είναι η δυνατότητα που έχουμε να χρησιμοποιούμε πιο αργές ταχύτητες στη μηχανή μας ,σε περίπτωση που τα φώτα μας δεν επαρκούν, χωρίς να βγαίνουν κουνημένες οι φωτογραφίες μας.

Αφήστε όσο πιο λίγα γίνεται για την επεξεργασία.

Είναι γεγονός ότι με τα προγράμματα επεξεργασίας εικόνας όπως το photoshop μπορούμε να κάνουμε απίστευτα πράγματα χωρίς σχεδόν κανένα περιορισμό. Μπορούμε να αφαιρέσουμε πράγματα, να προσθέσουμε ή να διορθώσουμε έτσι ώστε να πάρουμε το αποτέλεσμα που θέλουμε. Αυτή η δυνατότητα όμως πολλές φορές μας κάνει «τεμπέληδες» και αμελείς κατά τη διάρκεια της φωτογράφισης γιατί σκεφτόμαστε ότι δεν πειράζει που δεν είναι τόσο καλή όσο θα μπορούσε να είναι η φωτογραφία γιατί έτσι κι αλλιώς μπορούμε να τη διορθώσουμε αργότερα στο photoshop. Το αποτέλεσμα είναι φορτωνόμαστε ατελείωτη δουλειά στον υπολογιστή και στο τέλος να μην έχουμε την ποιότητα των φωτογραφιών που αξίζουν τα προϊόντα μας.

Κρατήστε το σκηνικό απλό.

Όταν μιλάμε για σκηνικό και αντικείμενα που πλαισιώνουν το προϊόν μας δεν χρειάζεται να είναι κάτι πολύπλοκο, φανταχτερό ή υπερβολικό.Να θυμάστε πάντα τη σημαντική φράση less is more”. Έτσι λοιπόν αν έχετε φτιάξει ένα σκηνικό για να φωτογραφίσετε το προϊόν σας και το αποτέλεσμα δεν σας ικανοποιεί, δοκιμάστε να αφαιρέσετε αντικείμενα, φωτογραφίστε ξανά και θα δείτε ότι όσο πιο απλό, τόσο πιο όμορφο.

Τραβήξτε τις φωτογραφίες σας σε αρχεία RAW.

Είτε μιλάμε για product photo είτε για οποιοδήποτε άλλο είδος φωτογράφισης, αν η μηχανή σας σας δίνει τη δυνατότητα, επιλέξτε τα αρχεία RAW.

Τα αρχεία RAW περιέχουν όλη την πληροφορία που μπορεί να αποθηκεύσει η μηχανή σας χωρίς καμία επεξεργασία και καμία απώλεια. Έτσι όταν επεξεργαστείτε την εικόνα σας στον υπολογιστή θα έχετε στη διάθεση σας όλη αυτή την πληροφορία. Στην πράξη αυτό σημαίνει ότι αν, για παράδειγμα, χρειάζεται να φωτίσετε τη φωτογραφία σας τότε σε ένα αρχείο RAW μπορείτε να το κάνετε (ως ένα σημείο) χωρίς να χαλάσει η φωτογραφία. Σε περίπτωση που δεν είναι RAW το αρχείο σας αλλά jpeg, μπορείτε να τη φωτίσετε αλλά πολύ λιγότερο γιατί θα αρχίσει να χαλάει πολύ γρήγορα η ποιότητά της.


Να σκέφτεστε απλά όταν φωτογραφίζετε τα προϊόντα σας και οτι με κάθε φωτογραφία το αποτέλεσμα θα σας ικανοποιεί όλο και περισσότερο.

Η φωτογραφία είναι δημιουργία, εξερεύνηση και ευχαρίστηση .

Στείλτε μας τις απόψεις σας ή κάποια απορία που μπορεί να έχετε και εμείς θα το δημοσιεύσουμε σε επόμενο ποστ.







425 Προβολές0 Σχόλια

Πρόσφατες αναρτήσεις

Εμφάνιση όλων
bottom of page