top of page
Αναζήτηση

Πως να φωτογραφίσω μόνος μου τα προϊόντα μου για το e-shop μου

Έγινε ενημέρωση: 14 Δεκ 2020

Πως μπορώ να φωτογραφίσω τα προϊόντα για το site μου μόνος μου.

Αυτή είναι μια ερώτηση που κάνει κάθε ένας που ξεκινάει ένα eshop είτε για να εξοικονομήσει κάποια χρήματα είτε επειδή του αρέσει η φωτογραφία.

Είτε θέλεις να φωτογραφίσεις κοσμήματα, αξεσουάρ, ρούχα, παπούτσια, φαγητά, γλυκά, κορνίζες, φωτιστικά ή οτιδήποτε άλλο υπάρχουν κάποιοι βασικοί κανόνες που μπορείς να ακολουθήσεις έτσι ώστε να στήσεις ένα μικρό στούντιο για τις ανάγκες του e-shop σου.

Στη συνέχεια θα δούμε τι θα χρειαστείς για να φωτογραφίσεις μόνος σου τα προϊόντα σου και να πετύχεις ένα αξιοπρεπές αποτέλεσμα.

Εξοπλισμός

  • Φωτογραφική μηχανή. Το καλύτερο θα ήταν μια dslr αλλά αν δεν έχεις μπορείς να χρησιμοποιήσεις και μια απλή μηχανή ή ακόμα και το κινητό σου.

  • ·Τρίποδο. Αυτό είναι από τα πιο βασικά κομμάτια. χωρίς τρίποδο δύσκολα θα έχεις καλό αποτέλεσμα.

  • · Ισχυρά φώτα. Εδώ μπορείς να χρησιμοποιήσεις φώτα γραφείου αρκεί να έχουν δυνατές λάμπες. καλό θα είναι να είναι ίδιας έντασης οι λάμπες και ίδιας θερμοκρασίας χρώματος. Θερμοκρασία χρώματος με λίγα λόγια είναι αυτό που λέμε θερμό όταν το χρώμα της λάμπας κιτρινίζει και ψυχρό όταν πάει προς το λευκό. Δυο φώτα θα κάνουν αρκετά καλή δουλειά για να μπορείς να φωτίσεις το προϊόν σου και από τις δυο μεριές πιο ομοιόμορφα.

  • Ένα μεγάλο λευκό χαρτόνι (ή ότι άλλο χρώμα θέλεις για φόντο)


το οποίο θα λυγίσεις έτσι όπως φαίνεται στην εικόνα για να έχεις ένα συνεχόμενο φόντο χωρίς γωνίες και σκιές.

Τώρα που έχουμε συγκεντρώσει λοιπόν τον εξοπλισμό μας είμαστε έτοιμοι να ξεκινήσουμε να φωτογραφίζουμε τα προϊόντα για το e-shop μας ή τον κατάλογό μας.

Βασικό είναι να έχουμε καθαρίσει πολύ καλά τα αντικείμενα που πρόκειται να φωτογραφίσουμε. Ειδικά αν έχουμε γυαλιστερά αντικείμενα όπως κοσμήματα, μπουκάλια ή οτιδήποτε μεταλλικό γιατί σε διαφορετική περίπτωση θα φαίνονται τα σκουπίδια αλλά και τα σημάδια από τα δάχτυλά μας.

Για αρχή είναι βασικό να κρατήσουμε απλό το set-up τηςφωτογράφισης και έτσι θα βάλουμε το προϊόν μας στη μέση του χαρτονιού και τα δυο φώτα μας αριστερά και δεξιά του όπως στο παρακάτω σχήμα.






Αν δεν έχουμε καταφέρει να βρούμε δυο φώτα μπορούμε βάλουμε το ένα φως στα αριστερά και από τη δεξιά μεριά να χρησιμοποιήσουμε κάποιον ανακλαστήρα έτσι ώστε να φωτίσουμε και τη δεξιά πλευρά του προϊόντος μας. Σίγουρα το φως από εκείνη τη μεριά θα είναι λιγότερο αλλά αυτό δεν είναι απαραίτητα κακό για τη φωτογραφία μας. Για ανακλαστήρα μπορούμε να αγοράσουμε από κάποιο φωτογραφικό κατάστημα ή θα μπορούσαμε να χρησιμοποιήσουμε και λευκό χαρτόνι μακέτας από κάποιο βιβλιοπωλείο.

Παράδειγμα με ένα φως και ανακλαστήρα είναι το παρακάτω σχέδιο.

Είναι επίσης βασικό να τοποθετήσουμε το αντικείμενο μας και τα φώτα μας κοντά στον φόντο έτσι ώστε να φωτιστεί και εκείνος, διαφορετικά ο φόντος μας θα είναι πολύ σκοτεινός .

Προσοχή όμως! Δεν πρέπει να πάμε το αντικείμενο μας πολύ κοντά στον φόντο γιατί οι σκιές του θα εμφανιστούν πάνω στον φόντο.

Η σωστή απόσταση ώστε να είναι όμορφα φωτισμένος ο φόντος μας και χωρίς σκιές είναι κάτι που στην αρχή θα το πετύχετε κάνοντας δοκιμές.

Τη φωτογραφική μας μηχανή για την ώρα θα την αφήσουμε στις αυτόματες ρυθμίσεις μιας και είναι αρχή και θα μιλήσουμε για αυτό σε άλλο ποστ. Οι σημερινές μηχανές ανταποκρίνονται πολύ καλά ακόμα και στις αυτόματες ρυθμίσεις. Ακόμα και τα κινητά αν έχουν επαρκή φωτισμό θα κάνουν αρκετά καλή δουλειά.

Μερικές γρήγορες συμβουλές.


Χρησιμοποίησε τη ρύθμιση αυτοφωτογράφισης που έχουν όλες οι φωτογραφικές μηχανές και τα κινητά και με αυτόν τον τρόπο θα αποφύγεις το κούνημα της μηχανής τη στιγμή που πατάς το κουμπί λήψης.

Είναι καλό να υπάρχει μια ομοιομορφία στον τρόπο που φωτογραφίζετε τα προϊόντα σας γιατί έτσι ο επισκέπτης της σελίδας σας θα μπορεί να τα δει πιο ξεκούραστα. Με αυτό εννοώ ότι θα πρέπει η απόσταση των προϊόντων από τη φωτογραφική μηχανή να μην αλλάζει γιατί κάποια θα δείχνουν πιο κοντά και κάποια πιο μακριά. Επίσης αν τα φώτα αλλάζουν θέση θα αλλάζει και ο φωτισμός της φωτογραφίας. Επομένως μαζέψτε όσα περισσότερα προϊόντα μπορείτε και κάντε τη φωτογράφιση χωρίς να μετακινήσετε τη φωτογραφική μηχανή ή τα φώτα μέχρι να τελειώσετε.

Βγάλτε πολλές φωτογραφίες από το κάθε αντικείμενο. Είναι δωρεάν!

Πολλές φορές τυχαίνει αφού φωτογραφίσουμε τα προϊόντα μας να ανοίξουμε τις φωτογραφίες στον υπολογιστή και να δούμε ότι κάποιο προϊόν δεν έχει βγει σωστά γιατί μπορεί να μην πέτυχε η εστίαση ή να βγήκε κουνημένη όλη η φωτογραφία και διάφορες άλλες αναποδιές. Αν έχουμε φροντίσει να βγάλουμε αρκετές φωτογραφίες τότε έχουμε λιγότερες πιθανότητες να πάθουμε κάτι τέτοιο.

Ο εξοπλισμός, η γνώση και η εμπειρία ενός επαγγελματία φωτογράφου είναι σίγουρα κάτι που δεν θα μπορέσετε να φτάσετε εύκολα, αυτό όμως σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να σας αποθαρρύνει από το να ξεκινήσετε να μαθαίνετε φωτογραφία.

Κάθε προσπάθεια και κάθε φωτογραφία που βγάζετε τα προϊόντα σας θα σας φέρνει και πιο κοντά στο σωστό αποτέλεσμα.

Καλή επιτυχία λοιπόν και μη σταματάτε να φωτογραφίζετε, έτσι κι αλλιώς η φωτογραφία είναι δημιουργία!!!

Σε επόμενο ποστ θα πούμε για προγράμματα επεξεργασίας εικόνας και θα σας δώσω λινκ με σελίδες που μπορείτε να βρείτε δωρεάν.

Αν έχεις κάποια απορία ή κάτι άλλο που θέλεις να συζητήσουμε σχετικά με τη φωτογράφιση προϊόντων αλλά και still life photography γενικότερα γράψε μας στα σχόλια ή στείλε μας μήνυμα.

1.185 Προβολές0 Σχόλια

Πρόσφατες αναρτήσεις

Εμφάνιση όλων
bottom of page