top of page
Αναζήτηση

Τι φώτα να χρησιμοποιήσω για να φωτογραφίσω τα προϊόντα μου

Στη φωτογράφιση προϊόντων είναι πολύ σημαντικό να έχουμε αρκετό φως και να μπορούμε να το ελέγξουμε. Αυτός είναι και ο λόγος που αποφεύγουμε το φυσικό φως της ημέρας. Το φυσικό φως ημέρας αλλάζει συνεχώς όσο περνάει η ώρα αλλά και από τις διάφορες συνθήκες που επικρατούν την κάθε μέρα, αν δηλαδή έχει συννεφιά η ένταση και το είδος του φωτός διαφέρει πολύ από μια ηλιόλουστη ημέρα

 

Σε αυτό το ποστ θα αναφερθούμε στις βασικές διαφορές των δύο κυρίαρχων ειδών φώτων χωρίς να μπούμε σε λεπτομέρειες και χαρακτηριστικά που είναι δύσκολο να κατανοήσει κάποιος που ξεκινάει τώρα να φωτογραφίζει τα προϊόντα του.

Τα φώτα που χρησιμοποιούμε για να φωτογραφίσουμε στο στούντιο είναι δύο κατηγοριών, τα σταθερά φώτα και τα φλας.

 

Σταθερά φώτα είναι αυτά που ανάβουν συνεχώς, όπως οι λάμπες που έχουμε στο σπίτι μας μόνο που έχουν τη δυνατότητα να αλλάζουν ένταση και πολλές φορές θερμοκρασία έτσι ώστε να έχουμε ψυχρό ή θερμό φως και μεγαλύτερο πλεονέκτημά τους είναι ότι έχουμε τη δυνατότητα να βλέπουμε σε πραγματικό χρόνο τις αλλαγές που προκύπτουν στο προϊόν μας ανάλογα με την απόσταση που χτυπάει το φως μας, τη γωνία αλλά και την ένταση την οποία το έχουμε ρυθμίσει. Το μειονέκτημα με τα σταθερά φώτα είναι ότι δεν έχουν αρκετή ένταση με αποτέλεσμα να είμαστε αναγκασμένοι να φωτογραφίζουμε με χαμηλές ταχύτητες στη φωτογραφική μηχανή μας κάτι που αυξάνει τον κίνδυνο να βγει κουνημένη η φωτογραφία. Πρέπει να χρησιμοποιήσουμε οπωσδήποτε τρίποδο ώστε να μειώσουμε τις πιθανότητες κουνήματος.

Τα επικρατέστερα σταθερά φώτα σήμερα είναι τύπου led τα οποία είναι χαμηλής κατανάλωσης και μεγάλης αντοχής σε σύγκριση με τις λάμπες πυρακτώσεως, φθορίου ή αλογόνου οι οποίες καταναλώνουν περισσότερο ρεύμα και καίγονται πιο γρήγορα.

Στα μειονεκτήματα μπορούμε να προσθέσουμε και το κόστος μιας και για ένα μέτριο σετ τριών φώτων led θα χρειαστούμε περίπου 1000 ευρώ.


 

Φώτα φλας είναι αυτά που ανάβουν στιγμιαία και μόνο όταν πατά

με το κουμπί λήψης της φωτογραφικής μηχανής μας.

Χωρίζονται στα φορητά που είναι αυτά που κουμπώνουν πάνω στη μηχανή μας και

δουλεύουν με μπαταρίες και τα στούντιο φλας που είναι πιο μεγάλα και συνήθως θέλουν τροφοδοσία ρεύματος από κάποια πρίζα αν και τα τελευταία χρόνια υπάρχουν και πολλά στούντιο φλας που δουλεύουν με μπαταρίες κάνοντας έτσι πιο εύκολη τη χρήση τους και

εκτός στούντιο.

Το πλεονέκτημα των φώτων φλάς είναι η πολύ μεγάλη έντασή τους, κάτι που μας εξασφαλίζει φωτογραφίες χωρίς καθόλου κούνημα ακόμα και αν κρατάμε τη φωτογραφική μηχανή στο χέρι. Βασικό τους μειονέκτημα ή καλύτερα δυσκολία είναι ότι ακριβώς επειδή ανάβουν στιγμιαία μόνο όταν πατήσουμε το κουμπί της μηχανής δεν έχουμε τη δυνατότητα να βλέπουμε το αποτέλεσμα στο προϊόν μας όταν κάνουμε αλλαγές στη θέση των φώτων. Έτσι για να δούμε αν έχουμε φωτίσει σωστά και όπως θέλουμε το προϊόν μας θα πρέπει να βγάλουμε μία φωτογραφία και βλέποντάς τη να κρίνουμε και να κάνουμε τις αλλαγές που χρειάζεται. Αυτό απαιτεί περισσότερο χρόνο για να βρούμε τις σωστές ρυθμίσεις. Βέβαια τα στούντιο φλας έχουν και μια δεύτερη λάμπα που ονομάζεται πιλότος και είναι συνήθως πυρακτώσεως ή οποία δουλεύει σαν σταθερό φως και είναι για να έχουμε μια εικόνα πώς επιδρά το φλας στη συγκεκριμένη γωνία που το έχουμε βάλει. Όμως επειδή όπως είπαμε τα σταθερά φώτα είναι πολύ χαμηλότερης έντασης από τα φλας για να ελέγξουμε αν έχουμε ρυθμίσει σωστά την ένταση θα πρέπει να βγάλουμε φωτογραφία. Η λάμπα πιλότος είναι δεν επηρεάζει το αποτέλεσμα της φωτογραφίας είτε είναι ανοιχτή είτε κλειστή. Επίσης λάμπα πιλότο έχουν μόνο τα στούντιο φλας και όχι τα φορητά.

Οι τιμές τους ποικίλουν και σίγουρα έχουν πολλές διαφορές ανάλογα με τη μάρκα και το μοντέλο. Για κάποιον που ξεκινάει μπορεί να βρει ένα σετ τριών μέτριων φλας από περίπου 400 ευρώ.


Συμπερασματικά φωτογραφία σημαίνει η γραφή του φωτός, χωρίς φως δεν υπάρχει φωτογραφία και χωρίς σωστό φως είναι πολύ δύσκολο να έχουμε σωστή φωτογραφία.


Μη λυπηθείτε λοιπόν τα χρήματα για ένα καλό και αξιόπιστο φως μιας και αυτό είναι από τα βασικότερα κομμάτια εξοπλισμού ενός στούντιο.


Γράψτε μας στα σχόλια τις δικές σας απόψεις, τις εμπειρίες και τις προτάσεις σας αλλά και αν έχετε κάποια απορία, με χαρά θα σας απαντήσουμε!

161 Προβολές0 Σχόλια

Πρόσφατες αναρτήσεις

Εμφάνιση όλων
bottom of page